Sposób przygotowania:
Rogale z rabarbaremETAP 1:
Rabarbar pokroić w małe " kostkę" i wymieszać z miodem, szczyptą soli oraz rozgniecionymi ziarenkami kardamonu wcześniej wyjętymi z osłonki. Tak wymieszany rabarbar odstawić na około 2 godziny, aby puścił sok i nabrał słodyczy od miodu.
ETAP 2:
Masło pokroić w kostkę, dodać do niego przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i drożdżami, następnie dodać śmietanę i całe jajka, zagnieść z tych składników gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na pół i rozwałkować na grubość około 1/2 cm
ETAP 3:
pociąć na trójkąty na każdym trójkącie ułożyć porcję rabarbaru ( odsączonego z soku)
ETAP 4:
i zaczynając od podstawy trójkąta przykryć rabarbar ciastem, następnie ciasto dookoła rabarbaru docisnąć jak pierogi tworząc coś w rodzaju kieszonki, a to dlatego, aby cała dobroć z rabarbaru została w rogalach, a nie wypłynęła podczas pieczenia.
ETAP 5:
Po sklejeniu ciasta zwinąć jak tradycyjne rogale
ETAP 6:
i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 7:
Piec w 180st około 20 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Nina W.