iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rogale z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Sezon na rabarbar jest stosunkowo krótki dlatego trzeba go wykorzystać jak najlepiej czyli robiąc z nim przysmaki jak często się da u mnie tym razem pyszne rogale.

Rogale z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rogale z rabarbarem

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Rogale z rabarbarem

ETAP 1:

Rogale z rabarbarem
Rabarbar po odstaniu pósci sporo soku.

Rabarbar pokroić w małe " kostkę" i wymieszać z miodem, szczyptą soli oraz rozgniecionymi ziarenkami kardamonu wcześniej wyjętymi z osłonki. Tak wymieszany rabarbar odstawić na około 2 godziny, aby puścił sok i nabrał słodyczy od miodu.

ETAP 2:

Rogale z rabarbarem
Ciasto rozwałkować dość cienko.

Masło pokroić w kostkę, dodać do niego przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i drożdżami, następnie dodać śmietanę i całe jajka, zagnieść z tych składników gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na pół i rozwałkować na grubość około 1/2 cm

ETAP 3:

Rogale z rabarbarem
Na szerszym końcu ciasta ułożyc rabarbar.

pociąć na trójkąty na każdym trójkącie ułożyć porcję rabarbaru ( odsączonego z soku)

ETAP 4:

Rogale z rabarbarem
Rabarbar przykryć ciastem i skleić jak pierogi.

i zaczynając od podstawy trójkąta przykryć rabarbar ciastem, następnie ciasto dookoła rabarbaru docisnąć jak pierogi tworząc coś w rodzaju kieszonki, a to dlatego, aby cała dobroć z rabarbaru została w rogalach, a nie wypłynęła podczas pieczenia.

ETAP 5:

Rogale z rabarbarem
Rogale zwinąć tradycyjnie.

Po sklejeniu ciasta zwinąć jak tradycyjne rogale

ETAP 6:

Rogale z rabarbarem
Rogale po zwinięciu ułożyć na blaszce.

i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 7:

Rogale z rabarbarem
Po upieczeniu posypać pudrem ale nie jest to konieczne.

Piec w 180st około 20 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem