Sposób przygotowania:
Śliwkowe z polewą śmietankową - ciasto
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i kawałkami masła, dodać wodę i ocet. Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, przepołowić,wyjąć pestki, połówki śliwek przekroić jeszcze raz na pół (w ósemki). Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć do formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm. Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do dołu, tworząc kształt rozetki. Piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 225 stopni C. Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu. Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.
mamqa
Termar
Ale to nie jest konieczne. ja nie chciałam marnować - wyrzucać ciasta.
Termar
To po prawej jest z czarną porzeczką i jabłkami.
msewka
Bo wydaje mi się,że chyba na małą.
Termar
Nigella
Termar