Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Śliwkowe z polewą śmietankową - ciasto

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Winne, mokre ciasto owocowe wzbogacone pierzynką z jaj i śmietany.

Śliwkowe z polewą śmietankową - ciasto

Składniki:

Śliwkowe z polewą śmietankową - ciasto

 

  • 1 kg śliwek,
  • 100 g masła,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 8 łyżek zimnej wody
  • sól,
  • 2 łyżeczki octu.

 

  • Polewa:

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowe z polewą śmietankową - ciasto
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i kawałkami masła, dodać wodę i ocet. Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, przepołowić,wyjąć pestki, połówki śliwek przekroić jeszcze raz na pół (w ósemki). Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć do formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm. Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do dołu, tworząc kształt rozetki. Piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 225 stopni C. Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu. Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.