alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Śliwkowiec na maślance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie próbowałam dodawać innych owoców niż śliwki

Śliwkowiec na maślance

Składniki:

Śliwkowiec na maślance

 

  • 4 jajka
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 20 dag masła
  • 50 dag śliwek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Śliwkowiec na maślance
Utrzeć cukier z masłem. Nie przerywając ucierania, wlewać po jednym jajku. Wlać maślankę. Wymieszać na jednolitą masę z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Śliwki umyć, wydrylować i podzielić na połówki. Ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w temp. 220 st. C przez 45 minut.