Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Sliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czyli razowe wydanie popularnego plesniaka.Polecam:)

Sliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe

 

  • 3 szklanki maki razowej orkiszowej

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

 

 

  • olejek waniliowy(2-3 kropelki

 

 

  • 1 sloiczek powidel sliwkowych(u mnie 400 ml)

 

  • 1 szklanka czarnej porzeczki(moze byc ze sloiczka)

Sposób przygotowania:

Sliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe
Bialka oddzielic od zoltek.Make wymieszac z cukrem i proszkiem do pieczenia.Margaryne posiekac,dodac do maki,zagniesc ciasto,podczas zagniatania stopniowo dodawac zoltka oraz jogurt.Wyrobione ciasto podzielic na 3 czesci.Do jednej czesci dodac kakao oraz olejek,zagniesc ponownie.Jedna czesc ciasta rozwalkowac i wylozyc nim dno blaszki.Pozostale dwie czesci wlozyc do zamrazalki.Na rozwalkowane ciasto wylozyc powidla sliwkowe a na powidla porzeczki.Z ciasta brazowego oderwac maly kawalek,reszte zetrzec na tarce(duze oczka) i rownomiernie posypac nim warstwe owocowa. Bialka ubic z niewielka iloscia cukru(u mnie 3 lyzki) i delikatnie rozlozyc na warstwie brazowej.Na koncu zetrzec trzecia czesc ciasta razem z resztka ciasta brazowego i posypac wierzch z bialkami.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Piec przez ok.50 min.Smacznego:)
Sliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe
Etap 1
Sliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe
Etap 2
Sliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe
Etap 3
Sliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe
Etap 4

Tagi:

jajko jajka mak