Sposób przygotowania:
Śliwkowy torcik bez pieczenia.
15 dag biszkoptów włożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem. Masło rozpuścić, dodać do pokruszonych biszkoptów i zagnieść razem. Spód małej tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie biszkoptowo – maślaną masę przełożyć do formy i lekko przycisnąć do dna. Wokół krawędzi tortownicy ułożyć biszkopty. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Śliwki umyć, usunąć pestki. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Do rondla wlać wino, dodać śliwki, imbir, cukier i anyż. Dusić ok. 10 min. Dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Całość ostudzić i zmiksować. Ubić śmietanę i gdy masa śliwkowa zacznie gęstnieć, przemieszać i dodać ubitą śmietanę. Znowu dokładnie wymieszać. Teraz krem śliwkowy wyłożyć do tortownicy, wyrównać i na 2 godziny wstawić do lodówki. Ubić śmietanę przeznaczoną do dekoracji z cukrem i fixem. 2/3 ubitej śmietany rozsmarować na powierzchni kremu a resztę włożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić torcik małymi rozetkami. Posypać wiórkami zeskrobanymi z czekolady.