cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Słodka papryka nadziewana ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słodka papryka nadziewana ryżem i mięsem

Słodka papryka nadziewana ryżem

Składniki:

Słodka papryka nadziewana ryżem

 

  • 1 kg słodkiej papryki,
  • pół szklanki ryżu,
  • 250 g mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • koncentrat pomidorowy,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Słodka papryka nadziewana ryżem

Paprykę
umyć, oczyścić. Ryż ugotować w osolonym wrzątku na półmiękko. Cebulę drobno
pokroić, podsmażyć na oleju. Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do
smaku solą i pieprzem. Paprykę nadziewać przygotowanym nadzieniem. Ściśle
ułożyć w rondlu ściętą częścią do góry. Podlać wodą, przykryć, dusić pod
przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać 2-3 łyżki koncentratu
pomidorowego. Sos doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną natkę
pietruszki lub koperek.