jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Słodka tajemnica

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Miodowy placek przełożony śmietankowym kremem, oblany karmelem i oprószony orzeszkami:)

Słodka tajemnica

Składniki:

Słodka tajemnica

 

 

  • KREM I
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

 

  • KREM II
  • 1/2 l śmietany kremówki 36%
  • 2-3 śmietan-fixy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Słodka tajemnica
Ze składników na placek zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i rozwałkować na dwa duże, cienkie placki. Każdy placek piec osobno, na złoty kolor, w dużej formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą około 10-15 minut w temperaturze 200C. Upieczone placki pozostawić do ostygnięcia.
Orzechy posiekać.
Zrobić krem I
Mleko skondensowane gotować 3 godziny zanurzone w wodzie, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Zrobić krem II
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan-fixu.
Następnie placki przełożyć kremem śmietankowym, a wierzch ciasta posmarować masą karmelową i posypać orzechami.

Tagi:

ciasto