Sposób przygotowania:
Słodki leśny jeżyk
BISZKOPT: białka utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Wmieszać łyżką, przesiane przez sito. Tak powstałe ciasto przełożyć na tortownice i piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. MASA: żelatynę przygotować jak na opakowaniu, śmietanę ubić, dodać fixy i lekko tężejącą żelatynę. Ciasto przeciąć pozostawiając na środku ok. 5 cm pasek, pół koła, przeciąć wzdłuż na pół (krok 2). Między boki kłaść po 2 łyżki śmietany i kłaść po 2 długie plasterki banana. Przykryć masą. I tak na przemian (krok 3). Ułożyć konstrukcję półkołami do góry (krok 4). Przykryć śmietaną. Pasek 5 cm ciasta doprowadzić do sypkiej postaci, wymieszać z posypką cukierkową. Posypać po masie śmietankowej. Dorobić oczy i nosek jeżykowi już wg uznania.
marietta