Monika75

Monika75

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Rodzinka JEŻY

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Idealne ciasto na domowe uroczystości, np. na przyjęcie komunijne

Rodzinka JEŻY

Składniki:

Rodzinka JEŻY

 

  • biszkopt:

 

 

  • krem:

 

 

  • migdały pokrojone w słupki na kolce
  • cukierki czekoladowe na oczy i nos (ja użyłam rodzynek w czekoladzie)

Sposób przygotowania:

Rodzinka JEŻY
Białka ubić, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao (po wsypaniu mąki zmniejszyć obroty miksera). Biszkopt piec w temp. 160oC przez ok. 20-25 min (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości blaszki, tj. od wysokości biszkoptu). Ja podzieliłam składniki na pół i upiekłam dwa biszkopty w blaszce o wym. 24x39 cm., a po upieczeniu każdy przekroiłam na dwa blaty. Po wystudzeniu przekroić biszkopty i wykroić kształt jeża.Na dużego jeża potrzebne są 4 blaty, a na małego 3. Wielkość jeży jest uzależniona od wielkości talerza, na którym je umieścimy. Płowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę z budyniem i żółtkami i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać porcjami wystudzony budyń. Biszkopty nasączyć (ja nasączam sokiem z cytryny, rozcieńczonym wodą) i przełożyć kremem. Nie nakładać jeszcze kremu na wierzch i boki. Do pozostałego kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Pokryć kremem wierzch i boki biszkoptów, formując kształt jeża. Udekorować słupkami migdałów i cukierkami.Smacznego! P.S. Do przygotowania jeży zrobiłam sobie szablony z kartonu. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę je wysłać na maila.