Sposób przygotowania:
Rodzinka JEŻY
Białka ubić, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao (po wsypaniu mąki zmniejszyć obroty miksera). Biszkopt piec w temp. 160oC przez ok. 20-25 min (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości blaszki, tj. od wysokości biszkoptu). Ja podzieliłam składniki na pół i upiekłam dwa biszkopty w blaszce o wym. 24x39 cm., a po upieczeniu każdy przekroiłam na dwa blaty. Po wystudzeniu przekroić biszkopty i wykroić kształt jeża.Na dużego jeża potrzebne są 4 blaty, a na małego 3. Wielkość jeży jest uzależniona od wielkości talerza, na którym je umieścimy. Płowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę z budyniem i żółtkami i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać porcjami wystudzony budyń. Biszkopty nasączyć (ja nasączam sokiem z cytryny, rozcieńczonym wodą) i przełożyć kremem. Nie nakładać jeszcze kremu na wierzch i boki. Do pozostałego kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Pokryć kremem wierzch i boki biszkoptów, formując kształt jeża. Udekorować słupkami migdałów i cukierkami.Smacznego! P.S. Do przygotowania jeży zrobiłam sobie szablony z kartonu. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę je wysłać na maila.
Gabi99
Gatita
Patrycja
Sarenka
allusia
Pozdrawiam
yellowCoach
makuja
Dziekuje i pozdrawiam.
karolina ligocka
:DD
Anna72
damuniu21
misiorka
Malinowa Chmurka
natalka96271