Sposób przygotowania:
Jeże
Pieczemy biszkopt z 5 jaj i po przestudzeniu kroimy w kostkę ok 2 cm.
Migdały moczymy i kroimy na igiełki.
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
W dużej misce ucieramy masło na puch i dodajemy budyń, do utartego dodajemy 2 łyżki kakao i do smaku cukier puder.
Do budyniowej ciemnej masy sypiemy pokrojony biszkopt, namoczone rodzynki i pokrojone orzechy./można też dodać pokrojone twarde jabłko lub gruszkę.
Delikatnie wszystko mieszamy, dzielimy na dwie nierówne części i na dwóch deskach formujemy ręką najpierw dwie kule, nadając kształt dwóch jeży. Obsypujemy resztą kakaa i wciskamy igły z pokrojonych migdałów, wsadzamy nos i oczy i schładzamy w lodówce.
Na dużym talerzu rozkładamy zieloną galaretkę a na nią kładziemy łopatką jeże.
Migdały moczymy i kroimy na igiełki.
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
W dużej misce ucieramy masło na puch i dodajemy budyń, do utartego dodajemy 2 łyżki kakao i do smaku cukier puder.
Do budyniowej ciemnej masy sypiemy pokrojony biszkopt, namoczone rodzynki i pokrojone orzechy./można też dodać pokrojone twarde jabłko lub gruszkę.
Delikatnie wszystko mieszamy, dzielimy na dwie nierówne części i na dwóch deskach formujemy ręką najpierw dwie kule, nadając kształt dwóch jeży. Obsypujemy resztą kakaa i wciskamy igły z pokrojonych migdałów, wsadzamy nos i oczy i schładzamy w lodówce.
Na dużym talerzu rozkładamy zieloną galaretkę a na nią kładziemy łopatką jeże.
kamazka439
anullka7
Bahus
kasik12
Widzę że jakieś przyjęcie dla dzieci:)
Piąteczka:)
Barwa
cherry
kwiatkibratki
czarownica
alicjab312
marek259
gabiszon
kołczu
pszczolkaanulka
bajtek
Tit
bajtek
A muszę zaznaczyć, że te jeżyki wyszukałam w przepisach, bo ostatnio ktoś też wstawił przepis na jeżyki ze zdjęciem, ale bez kolców i wyglądały jak wyliniałe....
Barwa
Bajtek....czy tamten przepis to był taki sam? Mogła wpaść na taki sam pomysł ?
misia5
Jest inny. Chodzi o wygląd jeża, a nie o sam przepis.