rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Słodkie babeczki mini

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mini babeczki to nie tylko słodka przekąska, ale także doskonała ozdoba Twojego wielkanocnego koszyczka czy stołu.

Słodkie babeczki mini

Składniki:

Słodkie babeczki mini

 

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 25 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka, 2 białka
  • 3 łyżki mleka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • olejek pomarańczowy

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • ok. szklanka cukru pudru

 

  • Dekoracja:
  • Kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Słodkie babeczki mini
Margarynę ucieramy z mlekiem, cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, proszek, kilka kropel olejku i mąkę. Na końcu ubijamy pianę z dwóch białek i mieszamy delikatnie razem z powstałą wcześniej masą. Nakładamy do małych silikonowych foremek do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 180 st ok 30 min. Jeszcze ciepłe namaczamy w przygotowanym wcześniej lukrze. (Białko utarte z cukrem pudrem) Posypujemy kolorową posypką, pozostawiamy do ostygnięcia.