Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki
Na początek drożdże zalewamy łyżką letniej wody i odstawiamy żeby zmiękły na ok 10 min. Następnie przełożyć do miski drożdże wymieszane z wodą, mleko, olej, cukier, aromat, sól i wszystko dokładnie ugniatać wsypując po trochę mąkę aż masa będzie jednolita i trochę lepka. Ciasto dobrze ugnieść podsypywać mąką. Wyrobioną masę odstawić na ok 40 min żeby podwoiła swoja objętość. Gdy masa podwoji swoją objętość posypać trochę mąką i jeszcze raz ugnieść, z ciasta uformować ok 12-14 kulek. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć wałkiem, rozwałkowując je, na rozpłaszczonych kulkach posypać rodzynki i zrolować w ruloniki. Przygotowane bułeczki odstawić jeszcze na 20 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180 c, blaszkę natłuszczamy i posypujemy mąką. Bułeczki poukładać na blaszkę, i przed włożeniem do piekarnika lekko je zwilżyć letnią wodą. Piec do czasu aż będą koloru złotego, ok 40 min. Bułeczki poukładaj w odstępach, ponieważ podwoją swoja objętość. Gotowe można polukrować lub poprostu posypać cukrem pudrem. Jeśli nie chcecie się bawić w ruloniki to poprostu rodzynki wsypcie do ciasta i ugniatajcie razem z rodzynkami :)
Smacznego :)
Smacznego :)