Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • KALORIE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne bułeczki na śniadanie lub lekką przekąskę. Kształt dowolny. Dla mnie ten sposób kształtowania bułeczek jest najmniej pracochłonny.

Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami

ciasto

nadzienie

posypka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami
Jabłka obrać, pokroić. Rozgotować z dodatkiem cukru, a następnie ostudzić. Dodać cynamon i bułkę tartą, wymieszać dokładnie.

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawić na pół godziny. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, posmarować masą. jabkową i zwinąć w rulon. Pokroić i rozłożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezame. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami
Rozgotowane jabłka z dodatkiem cukru i cynamonu
Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami
Wyrośnięte ciasto drożdżowe na bułeczki.
Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami
Rozwałkowana porcja ciasta posmarowana musem jabłkowym
Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami
Posmarowane ciasto zwinięte w rulon można kroić na dowolną długość
Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami
Bułeczki przygotowane do pieczenia
Drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami
Upueczone drożdzowe bułeczki z jabłkiem