Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Słodkie bułeczki pomarańczowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Pyszne i słodkie upieczone na soku pomarańczowym. Nie wierzycie? To spróbujcie koniecznie. Ja jestem nimi zachwycona i nieskromnie napiszę, że do tej pory nie jadłam lepszych. Pachnące sokiem.

Słodkie bułeczki pomarańczowe

Składniki:

Słodkie bułeczki pomarańczowe

Rozczyn:

  • 2 i pół dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciepłego soku pomarańczowego

Ciasto:

  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki ciepłego soku pomarańczowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Słodkie bułeczki pomarańczowe
1. Zaczynamy od rozczynu: Najpierw drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym sokiem. Następnie rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ,,ruszył''.

2. Teraz ciasto: Jajko wbijamy do miski i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i stopniowo wlewając ciepły sok zagniatamy mięciutkie ciasto. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

3. Teraz formowanie bułek: Z ładnie wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły. Z tej porcji ciasta wyjdzie 8 sztuk bułek.

4. Pieczenie: Wyrośnięte bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.

5. Podanie: Tak upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.