Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki z kruszonką
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozczyn, dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wsypać składniki do rozdrabniacza i posiekać. Można też przygotować ją tradycyjnie w palcach. Wstawić do lodówki. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować kuleczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce.
edytaha
Alex_M
ja też! tylko nie mam aż tylu osób do wykarmienia ;)
edytaha
To tak jak i ja, za mało nas w domu ;)