katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Słodkie bułki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne słodkie bułeczki z kruszonka idealne na śniadanie.

Słodkie bułki z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie bułki z kruszonką

 

 

 

 

  • 5 łyżek cukru,

 

 

 

 

 

 

  • (kruszonka)

 

 

  • 40g cukru,

 

Sposób przygotowania:

Słodkie bułki z kruszonką
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier i wmieszać rozczyn. Dodać roztrzepane 2 jajka, mleko i roztopione masło. Wyrabiać 5-7minut, Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, odrywać niewielką ilość ciasta i formować kulki. Bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub oprószonej mąką. Przykryć i dostawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonka. Piec w 200 st.C ok, 20-25 minut. (można przykryć foplią aluminiową podczas poieczenia) (kruszonka) Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Słodkie bułki z kruszonką
Wymieszać mąkę, sól, cukier z drożdząmi(rozczyn).
Słodkie bułki z kruszonką
Zagnieść gładkien ciasto a po wyrośnieciu formować kulki.
Słodkie bułki z kruszonką
przygotować kruszonkę, wyrobić ją miedzy palcami.
Słodkie bułki z kruszonką
POsmarowane jajkiem bułi, posypać kruszonką.