Sposób przygotowania:
Słodkie bułki z kruszonką
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier i wmieszać rozczyn. Dodać roztrzepane 2 jajka, mleko i roztopione masło. Wyrabiać 5-7minut, Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, odrywać niewielką ilość ciasta i formować kulki. Bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub oprószonej mąką. Przykryć i dostawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonka. Piec w 200 st.C ok, 20-25 minut. (można przykryć foplią aluminiową podczas poieczenia) (kruszonka) Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.