iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1222]

Słodkie bułki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjne Szczodraki nadziane u mnie nutellą muszą robić za zwykłe bułki bo nasi przodkowie nie nadziewali ich w taki sposób, ale są przepyszne.

Słodkie bułki z kruszonką

Składniki:

Słodkie bułki z kruszonką

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Słodkie bułki z kruszonką

ETAP 1:

Słodkie bułki z kruszonką
Nadziać bułeczki powidłami i nutellą po połowie.

Mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże z cukrem, następnie dolać śmietanę, płynne masło i wbić jajka, wymieszać. Mąkę przesiać i dosypać do płynnych składników, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką przy pomocy szklanki wyciąć krążki i umieścić na nich powidła i nutellę, połowa z powidłami, połowa z nutellą.

ETAP 2:

Słodkie bułki z kruszonką
Ułożyc je w bliskim siebie sąsiedztwie.

Uformować bułeczki i układać je na blaszce w małych odstępach bo w trakcie pieczenia mają się połączyć, układamy mieszając smaki. Po wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do podrośnięcia.

Piec w temp. 180st około 20 minut do momentu zrumienienia.