iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Słodka bułka z dodatkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bułeczka jest pyszna, mięciutka i bardzo aromatyczna, zastąpi nam nawet ciasto do kawy.

Słodka bułka z dodatkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Słodka bułka z dodatkami

 

Sposób przygotowania:

Słodka bułka z dodatkami
Sposób przygotowania:

1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i zostawić na 5 minut, po tym czasie dodać jajka i jogurt. Dokładnie wymieszać. Do płynnych składników dosypać przesianą mąkę i dołożyć miękkie masło, przy pomocy robota wyrobić ciasto, które jest cały czas troszkę klejące. Do ciasta dodać posiekane orzechy, żurawinę oraz jabłka pokrojone w kostkę. Delikatnie wszystko wymieszać.

2. Na stolnicę wysypać niewielką ilość mąki i wyłożyć na nią ciasto, zostawić do wyrośnięcia w trakcie wyrastania ciasto 2-3 razy spłaszczyć i złożyć na pół (moje wyrastało około 1 godziny).

3. Dwie mniejsze lub jedną większą foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto po wierzchu posmarować zimną wodą i odstawić na 20 min.

4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec bułkę w tej temperaturze 15 min, następnie zmniejszyć do 180 i piec przez 20-25 min (ja sprawdziłam patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić.
Słodka bułka z dodatkami
do ciasta dodać orzechy i zurawinę oraz jabłka
Słodka bułka z dodatkami
Ciasto w trakcie wyrastania należy składać