Sposób przygotowania:
Słodka bułka z dodatkami
Sposób przygotowania:
1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i zostawić na 5 minut, po tym czasie dodać jajka i jogurt. Dokładnie wymieszać. Do płynnych składników dosypać przesianą mąkę i dołożyć miękkie masło, przy pomocy robota wyrobić ciasto, które jest cały czas troszkę klejące. Do ciasta dodać posiekane orzechy, żurawinę oraz jabłka pokrojone w kostkę. Delikatnie wszystko wymieszać.
2. Na stolnicę wysypać niewielką ilość mąki i wyłożyć na nią ciasto, zostawić do wyrośnięcia w trakcie wyrastania ciasto 2-3 razy spłaszczyć i złożyć na pół (moje wyrastało około 1 godziny).
3. Dwie mniejsze lub jedną większą foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto po wierzchu posmarować zimną wodą i odstawić na 20 min.
4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec bułkę w tej temperaturze 15 min, następnie zmniejszyć do 180 i piec przez 20-25 min (ja sprawdziłam patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić.
1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i zostawić na 5 minut, po tym czasie dodać jajka i jogurt. Dokładnie wymieszać. Do płynnych składników dosypać przesianą mąkę i dołożyć miękkie masło, przy pomocy robota wyrobić ciasto, które jest cały czas troszkę klejące. Do ciasta dodać posiekane orzechy, żurawinę oraz jabłka pokrojone w kostkę. Delikatnie wszystko wymieszać.
2. Na stolnicę wysypać niewielką ilość mąki i wyłożyć na nią ciasto, zostawić do wyrośnięcia w trakcie wyrastania ciasto 2-3 razy spłaszczyć i złożyć na pół (moje wyrastało około 1 godziny).
3. Dwie mniejsze lub jedną większą foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto po wierzchu posmarować zimną wodą i odstawić na 20 min.
4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec bułkę w tej temperaturze 15 min, następnie zmniejszyć do 180 i piec przez 20-25 min (ja sprawdziłam patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić.
monikaT83
zbysiowa
iziona