SUPERPRZEPIS

Słodkie bułki truskawkowe

  • 2
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Słodkie bułki truskawkowe Więcej zdjęć (2)

Pachnące truskawkami i zapowiadające lato, takie są właśnie moje drożdżowe słodkie bułeczki, na które Was zapraszam.

Składniki:

Słodkie bułki truskawkowe

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki oleju do nacierania dłoni
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Słodkie bułki truskawkowe

Ciasto:

Słodkie bułki truskawkowe
Z podanych skłdników zagniatamy ciasto na nasze bułki

Do podgrzanego mleka wkruszamy drożdże oraz dodajemy cukier kryształ. Mieszamy tyle, by nie było grudek drożdży. Rozczyn przelewamy do przesianej mąki, dodajemy 3 żółtka (białka możemy zamrozić) oraz resztę składników: roztopiony tłuszcz (przestudzony), sól oraz pokrojone w kostkę truskawki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok pół godziny.

Formujemy bułki

Słodkie bułki truskawkowe
Z ciasta formujemy bułki i układamy na blaszce do wyrośnięcia

Ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek formujemy natłuszczonymi olejem dłońmi tak by przybrały kształt bułeczki. Układamy w dwóch okrągłych foremkach po 6 sztuk, robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy przygotowanym wcześniej roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.

Kruszonka i pieczenie

Słodkie bułki truskawkowe
Bułki posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Z cukru, mąki oraz margaryny przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy składniki i odkładamy do zamrażarki na 5 minut. Następnie ciasto ścieramy na tarce z dużymi oczkami i posypujemy bułki. Dobrze wyrośnięte wstawiamy Upieczone bułki pozostawiamy na kracie do przestudzenia.