Sposób przygotowania:
Słodkie bułki truskawkoweCiasto:
Do podgrzanego mleka wkruszamy drożdże oraz dodajemy cukier kryształ. Mieszamy tyle, by nie było grudek drożdży. Rozczyn przelewamy do przesianej mąki, dodajemy 3 żółtka (białka możemy zamrozić) oraz resztę składników: roztopiony tłuszcz (przestudzony), sól oraz pokrojone w kostkę truskawki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok pół godziny.
Formujemy bułki
Ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek formujemy natłuszczonymi olejem dłońmi tak by przybrały kształt bułeczki. Układamy w dwóch okrągłych foremkach po 6 sztuk, robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy przygotowanym wcześniej roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Kruszonka i pieczenie
Z cukru, mąki oraz margaryny przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy składniki i odkładamy do zamrażarki na 5 minut. Następnie ciasto ścieramy na tarce z dużymi oczkami i posypujemy bułki. Dobrze wyrośnięte wstawiamy Upieczone bułki pozostawiamy na kracie do przestudzenia.
karola25
rzelkazag
dziękuję :)