Sposób przygotowania:
Zielnikowe bułki
Do mąki wsypać cukier, sól, mleko w proszku i suche drożdże, wymieszać.
Wlać wodę, wbić jajko, krótko wyrobić ciasto. masło roztopić, lekko ostudzić, wlać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Lekko poprószyć po wierzchu mąką, podzielić na 6 równych części. Uformować w płaskie koła o średnicy ok 6-7 cm.
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40-60 min. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem, kłaść po kilka listków dowolnych ziół, lekko przykleić do powierzchni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
Wlać wodę, wbić jajko, krótko wyrobić ciasto. masło roztopić, lekko ostudzić, wlać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Lekko poprószyć po wierzchu mąką, podzielić na 6 równych części. Uformować w płaskie koła o średnicy ok 6-7 cm.
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40-60 min. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem, kłaść po kilka listków dowolnych ziół, lekko przykleić do powierzchni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
zbysiowa
SylaUla