dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Zielnikowe bułki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Śniadaniowe bułki z przyklejonymi na wierzchu liśćmi wszystkich dostępnych u mnie ziół :) Po upieczeniu wyglądają jak pyszny zielnik ;) Miękkie, o słodkim posmaku, idealne do serów z chrupiącymi na wierzchu ziołami.

Zielnikowe bułki

Składniki:

Zielnikowe bułki

ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 opakowania suchych drożdży (ok. 4 g)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 zaokrąglona łyżka mleka w proszku
  • 30 g masła
  • dowolne świeże zioła (dałam rozmaryn, lubczyk, rzeżuchę ogrodową)
  • 1 żółtko do smarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Zielnikowe bułki
Do mąki wsypać cukier, sól, mleko w proszku i suche drożdże, wymieszać.

Wlać wodę, wbić jajko, krótko wyrobić ciasto. masło roztopić, lekko ostudzić, wlać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego ciasta.

Lekko poprószyć po wierzchu mąką, podzielić na 6 równych części. Uformować w płaskie koła o średnicy ok 6-7 cm.

Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40-60 min. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem, kłaść po kilka listków dowolnych ziół, lekko przykleić do powierzchni.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.