niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Słodkie obwarzanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka ozdobione czekoladą i orzeszkami to wspaniała przekąska do kawy lub poobiedniej herbaty.

Słodkie obwarzanki

Składniki:

Słodkie obwarzanki

 

  • 30 dag mąki
  • 20 dag zimnego masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 1 czekolada mleczna
  • orzechy posiekane do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Słodkie obwarzanki
Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać śmietanę, cukier, żółtka i cukier waniliowy zagnieść ciasto następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka dużą szklanką , a kieliszkiem wycinać środki. Ciastka ułożyć na natłuszczonej masłem blaszce i piec około 10 minut w temp. 180 stopni.Po upieczenie pozostawić do przestudzenia ,a następnie udekorować roztopioną czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi lub laskowymi.

Tagi:

czekolada