Agnieszka 250897

Agnieszka 250897

Szef Kuchni
[Przepisów: 116]

Słodkie racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre racuszki!!!!!!!!!!

Słodkie racuszki

Składniki:

Słodkie racuszki

 

  • 50 dag ziemniaków,
  • 3 dag masła,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 jajo,
  • łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy,
  • sól,

 

Sposób przygotowania:

Słodkie racuszki
Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i ugotować i łupinach, soląc troszkę więcej niż zazwyczaj. Ostudzić, obrać, zemleć w maszynce. Dodać masło, mąkę, jajo, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wyrobić. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować masę ziemniaczaną na cienki placek i wycinać niezbyt duże krążki. Racuszki smażyć z obu stron na maśle na złoty kolor.