Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Słodko-kwaśna czerwona kapusta

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Śliwki moczyć w czerwonym winie. kapustę umyć, cienko poszatkować i osoloną

Słodko-kwaśna czerwona kapusta

Składniki:

Słodko-kwaśna czerwona kapusta

 

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty
  • 8 suszonych śliwek
  • 125 ml półsłodkiego czerwonego wina
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśna czerwona kapusta
Śliwki moczyć w czerwonym winie. kapustę umyć, cienko poszatkować i osoloną odstawić, by zmiękła. Śliwki pokroić na plasterki, wymieszać zkapustą i doprawić pieprzem i cukrem. Wino z moczenia śliwek wymieszać z chrzanem i musztardą oraz olejem. Sos połączyć z kapustą i odstawić do lodówki na godzinę by składniki się przegryzły.
Podawać do potraw z dziczyzny i wołowiny.