-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Słodko-kwaśny krem paprykowy z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki krem świetnie sprawdzi się jako przystawka. Ma słodko-kwaśni posmak i bardzo fajnie współgra z serem feta.

Słodko-kwaśny krem paprykowy z fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko-kwaśny krem paprykowy z fetą

 

  • 1 słoik papryki konserwowej - ok. 900mł + 5 cząstek papryki z drugiego słoika
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • kilka kropli tabasco
  • 1 plaster sera feta na każdą porcję zupy

 

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśny krem paprykowy z fetą
Paprykę konserwową z pierwszego słoika przekładamy na durszlak, opłukujemy pod wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę podsmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni. Po ok. 10 minutach przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą tak aby była całkowicie przykryta. Dusimy ją na wolnym ogniu do miękkości czyli ok. 10 minut. Po tym czasie przy pomocy blendera przecieramy paprykę na gładki krem. W międzyczasie 5 cząstek papryki z drugiego słoika kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do kremu paprykowego cały czas go podgrzewając. Dodajemy także koncentrat Pudliszki oraz ketchup oraz pozostałe przyprawy. Krem podgrzewamy kilka minut i ciepły przelewamy do miseczek. Przed podaniem kroimy ser feta w kosteczkę i układamy na środku miseczki, oprószamy pieprzem. Krem paprykowy można również podać z grzankami. Smacznego!
Słodko-kwaśny krem paprykowy z fetą
Paprykę płuczemy pod wodą, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy kilka minut.
Słodko-kwaśny krem paprykowy z fetą
Podsmażoną paprykę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy. Gdy zmięknie blendujemy na gładki krem.
Słodko-kwaśny krem paprykowy z fetą
Pozostałą paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do kremu.
Słodko-kwaśny krem paprykowy z fetą
Do kremu dodajemy koncentrat i ketchup oraz przyprawiamy do smaku.