Sposób przygotowania:
Słoikowa łopatka boczkowa
Łopatkę i boczek umyć, pokroić na kawałki.] Czosnek obrać i przepłukać. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek. Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę. Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić. Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać. Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie. Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody. Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia. Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut. Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem. Po około minuty słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.