Sposób przygotowania:
Słoneczko z morelamiciasto białe
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy obie mąki, wymieszane i przesiane razem z proszkiem do pieczenia- mieszamy delikatnie i ręcznie aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy ocet. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
ciasto żółte
Ucieramy żółtka razem z całymi jajkami i cukrem około 10 minut- cukier dobrze nam się rozpuści, a masa podwoi swoja objętość i dobrze się napowietrzy. Dodajemy stopniowo mąkę,wymieszaną i przesianą z proszkiem, olej i ocet- dobrze mieszamy. Wylewamy na ciasto białe- ja nie robię tego bezpośrednio, tyko wylewam na łyżkę i delikatnie rozprowadzam na ciasto- jak widać nie pokryłam całego ciasta, ale to nie ma żadnego znaczenia.
pieczenie
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół w 180 st przez 30 minut ( sprawdzamy patyczkiem). Studzimy i przegramy na dwa blaty, ale w między czasie przygotowujemy masę.
masa i złożenie ciasta
Morele wkładamy na niecałą minutę do wrzątku, po czym natychmiast zanurzamy w lodowatej wodzie- obieramy skórkę, przekrawamy, wyjmujemy pestki i dzielimy każdą polówkę na cztery części. Zagotowujemy 1/2 litra wody z cukrem i sokiem cytryny. Budyń rozrabiamy w 1/3 szklance zimnej wody. Do wrzątku wkładamy morele i jak się tylko zagotują dodajemy rozrobiony budyń. Całość gotujemy minutę, nie więcej, bo nam się owoce zupełnie rozlecą. Wyłączamy i wsypujemy galaretkę- dokładnie, ale delikatnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Masę studzimy i gdy zaczyna się żelować wylewamy na ciasto. Przykładamy drugim blatem, lekko dociskami i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.