reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Słoneczko z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekko zmodyfikowałam samo ciasto, przepis na masę jest już mojego autorstwa i gorąco polecam, bo ciacho jest pyszne- letnie i orzeźwiające z wyraźną nutą kwasowości i smaku moreli.

Słoneczko z morelami

Składniki:

Słoneczko z morelami

 

  • Ciasto białe:

 

  • 7 białek ( M)

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 łyżki octu spirytusowego

 

 

  • Ciasto żółte:

 

  • 7 żółtek (M)

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • 1 łyżka octu

 

 

  • Masa morelowa

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • 1 budyń waniliowy

 

  • 1 galaretka morelowa

Sposób przygotowania:

Słoneczko z morelami

ciasto białe

Słoneczko z morelami
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy obie mąki, wymieszane i przesiane razem z proszkiem do pieczenia- mieszamy delikatnie i ręcznie aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy ocet. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

ciasto żółte

Słoneczko z morelami
Wylewamy na ciasto białe- ja nie robię tego bezpośrednio, tyko wylewam na łyżkę i delikatnie rozprowadzam na ciasto

Ucieramy żółtka razem z całymi jajkami i cukrem około 10 minut- cukier dobrze nam się rozpuści, a masa podwoi swoja objętość i dobrze się napowietrzy. Dodajemy stopniowo mąkę,wymieszaną i przesianą z proszkiem, olej i ocet- dobrze mieszamy. Wylewamy na ciasto białe- ja nie robię tego bezpośrednio, tyko wylewam na łyżkę i delikatnie rozprowadzam na ciasto- jak widać nie pokryłam całego ciasta, ale to nie ma żadnego znaczenia.

pieczenie

Słoneczko z morelami
Studzimy i przegramy na dwa blaty, ale w między czasie przygotowujemy masę.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół w 180 st przez 30 minut ( sprawdzamy patyczkiem). Studzimy i przegramy na dwa blaty, ale w między czasie przygotowujemy masę.

masa i złożenie ciasta

Słoneczko z morelami
Masę studzimy i gdy zaczyna sie żelować wylewamy na ciasto.

Morele wkładamy na niecałą minutę do wrzątku, po czym natychmiast zanurzamy w lodowatej wodzie- obieramy skórkę, przekrawamy, wyjmujemy pestki i dzielimy każdą polówkę na cztery części. Zagotowujemy 1/2 litra wody z cukrem i sokiem cytryny. Budyń rozrabiamy w 1/3 szklance zimnej wody. Do wrzątku wkładamy morele i jak się tylko zagotują dodajemy rozrobiony budyń. Całość gotujemy minutę, nie więcej, bo nam się owoce zupełnie rozlecą. Wyłączamy i wsypujemy galaretkę- dokładnie, ale delikatnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Masę studzimy i gdy zaczyna się żelować wylewamy na ciasto. Przykładamy drugim blatem, lekko dociskami i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.