WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Słonecznikowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słonecznikowiec to dość znane ciasto na czekoladowym biszkopcie, z kremem z masy kajmakowej i prażonego słonecznika.

Słonecznikowiec

Składniki:

Słonecznikowiec

Biszkopt:

Prażony słonecznik:

  • 300 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Krem:

  • 200g masła
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 2 łyżki rumu
  • dżem z czarnej porzeczki

Poncz:

  • 1 szklanka zaparzonej i osłodzonej kawy rozpuszczalnej

Polewa:

  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 100g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Dodać olej i zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przelać do formy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Na drugiej patelni rozpuścić masło z cukrem. Wsypać słonecznik. Mieszając co jakiś czas prażyć aż się zarumieni. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce masę krówkową. Na koniec zmiksować z rumem. Do masy wsypać 3/4 uprażonego słonecznika i wymieszać.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć zaparzoną kawą. posmarować cienko dżemem. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta. Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i posmarować wierzch ciasta. Posypać resztą słonecznika. Ciasto schłodzić przed podaniem.