Sposób przygotowania:
SłonecznikowiecETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Dodać olej i zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przelać do formy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Na drugiej patelni rozpuścić masło z cukrem. Wsypać słonecznik. Mieszając co jakiś czas prażyć aż się zarumieni. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce masę krówkową. Na koniec zmiksować z rumem. Do masy wsypać 3/4 uprażonego słonecznika i wymieszać.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć zaparzoną kawą. posmarować cienko dżemem. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta. Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i posmarować wierzch ciasta. Posypać resztą słonecznika. Ciasto schłodzić przed podaniem.