Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Sernik orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjątkowy puszysty sernik z dodatkiem orzechów, każdy kawałek rozpływa się w ustach. Przepisów na sernik jest dużo, ale właśnie ten zajmuje szczególne miejsce na moim stole świątecznym. Jest on wyjątkowy i robi furorę na spotkaniach rodzinnych.

Sernik orzechowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik orzechowy

Składniki na ciasto:

Składniki na masę sernikową:

  • 3 jajka
  • 1kg twarogu sernikowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szk. mleka
  • 1 szk. cukru
  • 76 g budyniu śmietankowego

Składniki na polewę:

Składniki dodatkowe:

  • 1. 6 wafelków kakaowych

Sposób przygotowania:

Sernik orzechowy

I

Sernik orzechowy
Przygotowanie masy sernikowej oraz ciasta kruchego na spód ciasta.

1. Wszystkie składniki na ciasto, przekładam do miski i zagniatam ciasto. Ciastem wykładam dno tortownicy i odstawiam na bok.
2. Białka oddzielam od żółtek, miksuję mikserem, dodaję stopniowo cukier oraz żółtka.
3. Następnie również stopniowo dodaję twaróg, olej, mleko a na koniec wsypuję budynie, cały czas miksuję.
4. Masę sernikową wykładam na ciasto wcześniej ułożone w tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

II

Sernik orzechowy
Przegotowanie wafelków , kruszymy i posypujemy upieczone ciasto.

5. Po upieczeniu studzę i na wierzch układam pokruszone wafelki.

III

Sernik orzechowy
przygotowanie polewy czekoladowej z pokruszonymi orzechami.

6. Czekolady rozpuszczam razem ze śmietaną, następnie dodaję pokruszone orzechy i polewam polewą ciasto. Dwie godziny chłodzę w lodówce.

IV

Sernik orzechowy

7. Ciasto gotowe.
8. Smacznego.