Sposób przygotowania:
Słonecznikowiec
Ciasto kakaowe Mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy, aż białka zrobią się lekko szkliste. Teraz już mieszamy ręcznie i dodajemy kolejno po jednym żółtku i po łyżce mąki. Wylewamy na wysmarowaną dużą blachę. Pieczemy około 40 minut 1 175 stopniach ( sprawdzamy patyczkiem) Po 20 minutach ciasto wyciągamy z blachy i przekrawamy na dwa blaty i oba smarujemy dżemem Ciasto słonecznikowe: Słonecznik prażymy na patelni, aż prawie wszystkie ziarenka się lekko przyrumienią- studzimy Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy cukier. Ręcznie mieszając dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu bardzo delikatnie wsypujemy słonecznik Wylewamy na wysmarowaną dużą blaszką ( o takich samych wymiarach) Pieczemy na złoto 20 minut w 175 stopniach. Masa: Ucieramy masło na puch i dodajemy po łyżce masy krówkowej. Polewa: Wszystkie składniki zagotowujemy i studzimy. Składamy ciasto- Na dół wykładamy blat z ciasta kakaowego- smarujemy dżemem Na dżemy wykładamy połowę masy. Układamy ciasto słonecznikowe Wykładamy drugą połowę masy Blat ciasta kakaowego posmarowany dżemem Polewa- posypujemy 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika
Ela Dz
jaNina
reanja
dzięki Eluś:)
reanja
nie tylko wygląda ale i smakuje nam bardzo:)