WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Napoleonka z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Napoleonka bez pieczenia na ciastkach, wzbogacona kremem czekoladowym na smietanie, oblana czekoladą.

Napoleonka z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napoleonka z kremem czekoladowym

 

  • 1 paczka krakersów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 200ml śmietany 30% +3 łyżki
  • 1 mleczna czekolada
  • 0,5 gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Napoleonka z kremem czekoladowym

ETAP 1:

Niedużą foremkę ok. 15x25cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę krakersów.

1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrami. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, żółtko i mąkę. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Gotować do zgęstnienia. Budyń wylać na ciastka i ułożyć kolejną warstwę krakersów.

Śmietanę podgrzać ale nie gotować. Zalać nią połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Śmietanę wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie ubić na sztywno i wyłożyć na ciasto. Ułożyć ostatnią warstwę krakersów.

W 3 łyżkach śmietany roztopić gorzką czekoladę i posmarować nią ciasto.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Napoleonka z kremem czekoladowym
Napoleonka posmarowana z wierzchu gorzką czekoladą.
Napoleonka z kremem czekoladowym
Krem czekoladowy rozsmarowany na warstwie budyniowej
Napoleonka z kremem czekoladowym
Warstwa krakersów układana na warstwie budyniowej
Napoleonka z kremem czekoladowym
Ugotowany w garnku krem budyniowy do ciasta