eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ślonskie gumiklyjzy Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gumiklyjzy,czyli kluski śląskie.

Ślonskie gumiklyjzy Eli

Składniki:

Ślonskie gumiklyjzy Eli

 

Sposób przygotowania:

Ślonskie gumiklyjzy Eli
Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie,odlać i przecisnąć przez praskę.Gdy ziemniaki ostygną dodać do nich jajko,margarynę,mąkę ziemniaczną i wyrobić ciasto.W garnku zagotować wodę z solą.Oderwać kawałek ciasta,uformować kulkę,spłaszczyć i kciukiem zrobić dziurkę.Wrzucić kluskę do wrzątku i gotować na próbę,czy się nie rozgotuje.Gdy kluska się rozgotowuje dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej do ciasta i wyrobić.Z ciasta formować kulki,spłaszczać i kciukiem robić wgłębienia.Wrzucić kluski do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 5 minut od wypłynięcia.Kluski najlepiej smakują z roladą wołową i sosem.Ale można też podawać z przesmażoną cebulką.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka