Sposób przygotowania:
Ślonskie gumiklyjzy Eli
Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie,odlać i przecisnąć przez praskę.Gdy ziemniaki ostygną dodać do nich jajko,margarynę,mąkę ziemniaczną i wyrobić ciasto.W garnku zagotować wodę z solą.Oderwać kawałek ciasta,uformować kulkę,spłaszczyć i kciukiem zrobić dziurkę.Wrzucić kluskę do wrzątku i gotować na próbę,czy się nie rozgotuje.Gdy kluska się rozgotowuje dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej do ciasta i wyrobić.Z ciasta formować kulki,spłaszczać i kciukiem robić wgłębienia.Wrzucić kluski do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 5 minut od wypłynięcia.Kluski najlepiej smakują z roladą wołową i sosem.Ale można też podawać z przesmażoną cebulką.Smacznego!
evita0007
Natala1210
luna
pałla
Babciagramolka
Ślaska - starczy sprawdzić w Googlach i poczytać o kuchni ślaskiej