kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Słowackie placki z bryndzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ostrzejsze niż zwykłe placki z dodatkiem sera i majeranku, świetne z kwaśna śmietaną i zieleniną-:) przepis przywieziony z Ostrawy

Słowackie placki z bryndzą

Składniki:

Słowackie placki z bryndzą

 

Sposób przygotowania:

Słowackie placki z bryndzą
ziemniaki wyszorować, zetrzeć na tarce. Każdy, kto chociaż raz robił placki, wie, że ich jakość zależy od rodzaju ziemniaków, więc ilość mąki ziemniaczanej też jest na oko-:). Do bardziej mączystych dodajemy jej troszkę mniej, do wodnistych ciut więcej i nie całe rozbite jajo ale np. połówkę-)
Tak więc ziemniaki ścieramy na tarce, odsączamy z wody, najlepiej na gazie lub lnianej szmatce, zeskrobujemy osad z gazy, dodajemy do ziemniaków. Do tego łycha suszonego majeranku, sól, około 1 łyżeczki, pieprz i opakowanie bryndzy. Wyrabiamy gładkie ciasto- dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i na rozgrzanym tłuszczu smażymy okrągłe placki. Ci na diecie- odsączają na papierowym ręczniku i jedzą z sosem jogurtowym. Innym polecą wersję słowacką- z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i kuflem zimnego piwa.

Tagi:

dania placki