Sposób przygotowania:
Słowackie placki z bryndzą
ziemniaki wyszorować, zetrzeć na tarce. Każdy, kto chociaż raz robił placki, wie, że ich jakość zależy od rodzaju ziemniaków, więc ilość mąki ziemniaczanej też jest na oko-:). Do bardziej mączystych dodajemy jej troszkę mniej, do wodnistych ciut więcej i nie całe rozbite jajo ale np. połówkę-)
Tak więc ziemniaki ścieramy na tarce, odsączamy z wody, najlepiej na gazie lub lnianej szmatce, zeskrobujemy osad z gazy, dodajemy do ziemniaków. Do tego łycha suszonego majeranku, sól, około 1 łyżeczki, pieprz i opakowanie bryndzy. Wyrabiamy gładkie ciasto- dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i na rozgrzanym tłuszczu smażymy okrągłe placki. Ci na diecie- odsączają na papierowym ręczniku i jedzą z sosem jogurtowym. Innym polecą wersję słowacką- z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i kuflem zimnego piwa.
Tak więc ziemniaki ścieramy na tarce, odsączamy z wody, najlepiej na gazie lub lnianej szmatce, zeskrobujemy osad z gazy, dodajemy do ziemniaków. Do tego łycha suszonego majeranku, sól, około 1 łyżeczki, pieprz i opakowanie bryndzy. Wyrabiamy gładkie ciasto- dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i na rozgrzanym tłuszczu smażymy okrągłe placki. Ci na diecie- odsączają na papierowym ręczniku i jedzą z sosem jogurtowym. Innym polecą wersję słowacką- z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i kuflem zimnego piwa.