Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekanka z indykiem,serem
Mięso z indyka na kotlety przekroić na cienkie kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Włożyć do marynaty z czosnkiem na kilka godzin.
Ziemniaki ugotować w łupinach (gotuję w szybkowarze 25 minut). Wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Obrane cebule pokroić w talarki i wymieszać z 1/2 łyżeczki cukru.
Formę 30x25 cm wysmarować olejem. Wsypać na dno pokrojone cebule, ziemniaki i ułożyć na nich mięso. Całość polać marynatą, posypać białą cebulą, tymiankiem, papryką ostrą i czerwoną.
Piec w nagrzanym piekarniku na 210C, grzanie góra/dół z 40 minut. Następnie dodać plastry sera i w termoobiegu na 160C piec 10 minut.
Podawać po małym wystudzeniu np. z sałatą w śmietanie.
Ziemniaki ugotować w łupinach (gotuję w szybkowarze 25 minut). Wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Obrane cebule pokroić w talarki i wymieszać z 1/2 łyżeczki cukru.
Formę 30x25 cm wysmarować olejem. Wsypać na dno pokrojone cebule, ziemniaki i ułożyć na nich mięso. Całość polać marynatą, posypać białą cebulą, tymiankiem, papryką ostrą i czerwoną.
Piec w nagrzanym piekarniku na 210C, grzanie góra/dół z 40 minut. Następnie dodać plastry sera i w termoobiegu na 160C piec 10 minut.
Podawać po małym wystudzeniu np. z sałatą w śmietanie.