Sposób przygotowania:
Drożdżowe z kruszonką
Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko. Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto (około 10 minut). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.Foremkę na keks o wymiarach 27x8 cm (proponuję jednak większą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40 minut.
biedroneczki
mocsłodkości
lukrowanepierniczki