Sposób przygotowania:
Smakowite pierniczki
Prawdziwy miód- może być skrystalizowany, jeśli nie mamy płynnego, podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy zacznie "bulgotać" dodajemy masło i cukier, mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy, studzimy. Dodajemy jajko, mąkę zmieszaną z sodą oraz kakao i wyrabiamy energicznie ciasto, przypominające swą konsystencą ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i foremkami wycinamy świąteczne wzorki: choinki, bałwanki, wiewiórki, itd. Pieczemy w temperaturze około 170º przez mniej więcej 8 minut (pierniczki nie mogą być ciemne, bo zgorzknieją). Dekorujemy czkoladą, lukrem, spożywczymi pisakami, itd.
Tit
bajtek
Bernadetta
Z jajkiem,oczywiście :) Jednym dokładnie, które dodajemy do wystudzonej już masy. Dzięki za zwrócenie uwagi na to przeoczenie :)