reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Smalczyk domowy do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pajda domowego zdrowego chleba z takim smalcem jest o wiele zdrowsza od pieczywa z hipermarketów czy nawet z piekarni gdzie używa się spulchniaczy, polepszaczy i nie wiadomo jeszcze co.

Smalczyk domowy do chleba

Składniki:

Smalczyk domowy do chleba

 

  • 1,200 kg świeżego boczku
  • 4 średnie-5 małych cebul
  • 4-5 ząbki czosnku jw.
  • 1,5 płaskiej łyżki soli ( można mniej i doprawić dopiero przed końcem)
  • płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

Smalczyk domowy do chleba

przygotowanie

Smalczyk domowy do chleba
boczek kroimy w kostkę i układamy w garnku warstwami

Boczek kroimy w kostkę 1x1 cm.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Czosnek w plasterki.

W garnku o grubym dnie upadamy warstwami- boczek cebulę i czosnek przesypujemy solą i pieprzem.

Całość zalewamy wodą i stawiamy na małym ogniu.

gotowanie

Smalczyk domowy do chleba
gotujemy tak długo aż mięso będzie się rozsmarowywać na pieczywie

Gotujemy przez 2,5 godziny.
Długo ale trzeba gotować tak długo aż sos zgęstnieje tworząc naturalną galaretkę a kawałki mięsa będzie można rozsmarowywać na kanapce.

studzenie

Smalczyk domowy do chleba
najlepiej przechowywać w kamionkowym garnku, przykryte ściereczką wkładamy do lodówki

Gotowy przelewamy do kamionkowego garnka i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, przed podaniem najlepiej włożyć do lodówki:)


Tagi:

chleb pieczywo