iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bieszczadzki smalczyk z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Coś pysznego, super smarowidło do świeżego chlebka. Połączenie słoniny, mięsa i grzybów leśnych. Przechowujemy w lodówce dla siebie i specjalnych gości. Może być także dodatkiem do kapusty gotowanej lub jajecznicy .

Bieszczadzki smalczyk z grzybami leśnymi

Składniki:

Bieszczadzki smalczyk z grzybami leśnymi

 

  • 1/2 kg słoniny

 

  • 1/2 kg łopatki

 

  • 2 cebule

 

  • 2 szklanki pokrojonych grzybów leśnych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bieszczadzki smalczyk z grzybami leśnymi
Mięso i słoninę kroimy w kostkę. Osobno mielimy w maszynce do mięsa słoninę i osobno mięso. Cebule i czosnek obieramy. Następnie siekamy drobno.

Do brytwanki wkładamy zmieloną słoninę topimy dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy chwilę dodajemy zmielone mięso. Topimy wszystko- mieszając co jakiś czas.

Następnie dodajemy pokrojone drobno grzyby i dalej dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smalczyk ma być pikantny.

Przekładamy do słoików.