Sposób przygotowania:
Smalec góralski gotowany
1. Boczek pokroić w kostkę i zalać wodą (tak jak na ziemniaki - aby woda zakryła tylko boczek) 2. Dodać cały pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 1,5 godz. (Gotujemy tyle czasu ile było boczku) 3. Następnie dodać smalec, vegetę, sól (nie za dużo) oraz cebule pokrojona w ćwiartki lub grubą kostkę ( ja preferuje kostke - cebula jest wtedy dobrze rozgotowana).4. Razem gotować od 1 do 1,5 godz mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do pojemników. Trzymać w lodówce. Smalec jest naprawde smaczny. Idealny na wiejski stół z ogórkiem kiszonym i razowym chlebem. Jest mięciutki, tak że nie trzeba go gryść. Nie ma skwarek. Mięso z boczku miesza sie ze smalcem tworząc coś w rodzaju masła. Smacznego!