Smalec mortadelowo paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeszcze zima więc powinno być na topie ale smakuje nie tylko zimą ... do tego ogórek kiszony .Smacznego

Smalec mortadelowo paprykowy

Składniki:

Smalec mortadelowo paprykowy

 

  • 75 dag słoniny;
  • 50 dag mortadeli;
  • 30 dag cebuli;
  • 1 papryka świeża;
  • 1 duże jabłko winno-kwaśne;
  • ½ szkl. szczypioru (mam własny suszony z „siedmiolatki”) niekoniecznie;
  • garść pomidorów suszonych(również własne) niekoniecznie;
  • 1 czubata łyżka majeranku;
  • sól, pieprz naturalny świeżo mielony
  • (przeważnie używam zielony).

Sposób przygotowania:

Smalec mortadelowo paprykowy
Słoninę przekręć przez maszynkę i sitko „kiełbasiane”, tak samo mortadelę, cebulę, jabłko ( w kolejności takiej jak wpisałem). Paprykę pokrój w najdrobniejszą kostkę (nie przez maszynkę dlatego że w niej sok wyciśniesz!). Pomidory posiekaj również jak najdrobniej. Do rondla wrzuć słoninę, po częściowym wytopieniu dodaj mortadelę , gdy słonina zacznie przybierać barwę słomkową dodaj cebulę, gdy ta zacznie lekko zmieniać barwę dodaj jabłko. Po odparowaniu soku z jabłka (tłuszcz przestanie pienić się) wrzuć paprykę, dodaj sól trzymaj na małym płomieniu jeszcze ok 10 minut, zdejmij z ognia dodaj, pieprz i majeranek. Studź szybko wstawiając rondel do misy z wodą , mieszaj od czasu do czasu. Gdy tłuszcz zacznie stygnąć(mętnieje) przekładaj do pojemników.