Sposób przygotowania:
Smalec mortadelowo paprykowy
Słoninę przekręć przez maszynkę i sitko „kiełbasiane”, tak samo mortadelę, cebulę, jabłko ( w kolejności takiej jak wpisałem). Paprykę pokrój w najdrobniejszą kostkę (nie przez maszynkę dlatego że w niej sok wyciśniesz!). Pomidory posiekaj również jak najdrobniej. Do rondla wrzuć słoninę, po częściowym wytopieniu dodaj mortadelę , gdy słonina zacznie przybierać barwę słomkową dodaj cebulę, gdy ta zacznie lekko zmieniać barwę dodaj jabłko. Po odparowaniu soku z jabłka (tłuszcz przestanie pienić się) wrzuć paprykę, dodaj sól trzymaj na małym płomieniu jeszcze ok 10 minut, zdejmij z ognia dodaj, pieprz i majeranek. Studź szybko wstawiając rondel do misy z wodą , mieszaj od czasu do czasu. Gdy tłuszcz zacznie stygnąć(mętnieje) przekładaj do pojemników.