SUPERPRZEPIS

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie

Pyszny sernik, nie pieczony lecz gotowany, bardzo słodki dzięki masie kajmakowej. Sprawdzi się na różnych imprezach czy tak po prostu na podwieczorek. Polecam.

Składniki:

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )
  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru ( 250 ml )
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki mleka

Dodatkowo:

  • puszka kajmaku ( 40 dag )
  • około 10 dag mini herbatników

Sposób przygotowania:

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie

Wykonanie biszkoptu:

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie
Z podanych składników wykonujemy biszkopt.

Białka ubijamy na sztywno, następnie do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.

Wykonanie masy serowej:

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie
Nastepnie wykonujemy masę serową z podanych składników.

Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, na koniec do tych utartych składników dodajemy ser z wiaderka i dokładnie ucieramy.
Tak wykonaną masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. W między czasie budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i energicznie mieszam.

Przekładanie:

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie
Następnie masę serową wylewamy na zimny biszkopt.

Wystudzony biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy go do blaszki w której się piekł tylko blaszkę wykładamy folią aluminiową.

Na biszkopt wykładamy masę serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy serowej. Masę serową wylewam gorącą.

Kajmak:

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie
Na zimną masę serową wykładamy kajmak równomiernie.

Gdy masa serowa jest zastygnięta i zimna na sernik rozsmarowujemy masę kajmakową.

Podanie:

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie
Gotowy sernik kroimy według uznania, dekorujemy ciastkami i gotowe.

Sernik kroimy, dekorujemy mini ciasteczkami i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.