Smardze w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam...

Smardze w śmietanie

Składniki:

Smardze w śmietanie

 

 

Sposób przygotowania:

Smardze w śmietanie
Smardze opłukać, zalać 200 ml wody, moczyć 30 minut. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zalać bulionem, gotować 20 minut, bulion przecedzić i zachować. Wodę ze smardzów odlać, przecedzić i zachować. Smardze oczyścić, opłukać, zalać przecedzoną wodą, w której się moczyły, wlać bulion i gotować 40 minut. Grzyby odcedzić, wywar przecedzić, podgrzewać, aż odparuje do objętości 200 ml, dodać śmietankę, gotować 10 minut, doprawić sos solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Do sosu włożyć grzyby i zagrzać je. Podawać z makaronem lub kluskami.