motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Smarowanie do chlebka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne smarowanie jak u babci

Smarowanie do chlebka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smarowanie do chlebka

 

  • 60 dkg słoniny
  • 60 dkg boczku wędzonego
  • 60 dkg podgardla wędzonego
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Smarowanie do chlebka
Słoninę myjemy osuszamy i mielimy maszynką do mięsa o grubych oczkach. Dajemy do garnka i topimy na wolnym ogniu. Boczek i podgardle myjemy, osuszamy i też mielimy maszynką. Jak słonina będzie już trochę podtopiona to dodajemy do niej zmielony boczek i podgardle(ok.30-40 min słoninę samą topimy). Topimy na wolnym ogniu tak długo aż skwareczki będą rumiane. Ściągamy z ognia dajemy vegetę i czosnek, mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce i od czasu do czasu mieszamy. Jak się schłodzi i zastygnie dajemy do lodówki.
Smarowanie do chlebka
Umytą i osuszoną słoninę mielimy maszynką o grubych oczkach
Smarowanie do chlebka
Tak samo robimy z umytym boczkiem i podgardlem. W tym czasie topimy na wolnym ogniu zmieloną słoninę ok.30-40 min
Smarowanie do chlebka
Do przytopionej słoniny dodajemy boczek i podgardle i topimy aż skwarki będą rumiane. Odstawiamy i doprawiamy. Co jakiś czas, jak będzie się zsiadać mieszamy. Przechowujemy w lodówce.