Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Smarowidełko do chleba

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kaloryczne, ale jakie smaczne!!!!

Smarowidełko do chleba

Składniki:

Smarowidełko do chleba

 

  • 0,5 litra domowego smalcu ze skwarkami
  • 30dag pieczonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 duże jabłko
  • majeranek, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Smarowidełko do chleba
Smalec rozgrzać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodać zmielone mięso i starte na jarzynowej tarce jabłko. Włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć ok. 10 min. Włożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i wystudzić odwrócone dnem ( odwrócić, kiedy są już chłodne ale zawartość płynna)