Sposób przygotowania:
Smarowidło mięsno-warzywne
Mięso (użyłam mięsa gulaszowego, mocno poprzerastanego tłuszczem) pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Seler obrać, czosnek obrać, marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie przekroić na krótsze kawałki. Warzywa dodać do mięsa. Dodać też do niego trochę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso z warzywami zalać wodą (tyle, żeby prawie całkowicie przykryła mięso). Gotować do miękkości mięsa. Ugotowane mięso ostudzić. Ostudzone mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Cebulę obrać, przekroić na pół. Mięso i warzywa łącznie z cebulą zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa. Do zmielonej masy dodać gałkę muszkatołową, kolendrę i czosnek granulowany. Wszystko dokładnie wymieszać. Smarowidłem smarować kanapki.