Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Smażeniki (Białoruś)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przygotwać sos: mąkę

Smażeniki (Białoruś)

Składniki:

Smażeniki (Białoruś)

 

  • 10-12 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 cebule
  • 6 łyżek śmietany
  • 3 łyżki tłuszczu
  • zielenina
  • sól
  • 30 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Smażeniki (Białoruś)
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przygotwać sos: mąkę przesmażyć z tłuszczem na kremowy kolor, dodać śmietanę, usmażoną cebule oraz sól i gotować wszystko przez 5-7 minut. Ziemniaki włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać połową sera, zalać sosem i po wierzchu posypać resztą sera. Wstawić do gorącego piekarnika by się zapiekło.

Tagi:

sery ser