Sposób przygotowania:
Smażone ciastka z mirabelkamiETAP 1:
1 szklankę wydrylowanych mirabelek mieszamy z cukrem w garnku, dodajemy szczyptę soli i stawiamy na gazie, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 3 minut cały czas mieszając w tym czasie owoce puszczą sok. Do gotujących się owoców dodajemy druga szklankę śliwek, kaszkę manną i proszek budyniowy, mieszając doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia, studzimy.
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy przesianą mąkę, śmietanę i wodę, zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty o bogu około 10 cm na środku kładziemy porcję zimnego nadzienia
ETAP 2:
składamy w trójkąt, zlepiamy.
ETAP 3:
Na głębszej patelni rozgrzewamy około 3/4 litra oleju i smażymy ciastka z dwóch stron na złoty kolor po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Justi2401
iziona