mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Smażone drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pyszny deser dla każdego łasucha

Smażone drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone drożdżówki

 

  • 1/2 kg maki
  • 1 jajko
  • 5 dkg drożdży
  • szk. mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • Cukier do posypania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Smażone drożdżówki
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Do ciepłego dodajemy drożdże i łyżkę cukru, rozpuszczamy i odstawiamy na chwile do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn wlewamy do naczynia, dodajemy mąkę, jajko, sól i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie oddzieramy po kawałku ciasta, wałkujemy na grubośc ok. 1 cm i wykrawamy szklanką kółka, które wykładamy na ściereczkę i zostawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej (ma sięgać połowy placka), wykładamy placki i smażymy z obu stron na brązowy kolor. ciepłe posypujemy cukrem zwykłym lub pudrem.
Smażone drożdżówki
Z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe.
Smażone drożdżówki
Wyrosnięte wałkujemy i szklanką wykrawamy kółka.
Smażone drożdżówki
Kółka wykłądamy na ściereczkę i zostawiamy do wyrośniecia.
Smażone drożdżówki
Smażymy z obu stron na brązowy kolor. smacznego

Tagi:

jajko jajka mak