mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Smażone kanie w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, sycące danie z grzybów:)

Smażone kanie w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone kanie w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Smażone kanie w sosie pomidorowym
Kapelusze kani dokładnie oczyszczam, posypuję delikatnie solą i pieprzem. Kapelusze zanurzam najpierw w roztrzepanym jajku, a potem panieruję w mące. Tak przygotowane grzyby kładę na rozgrzany olej na patelnię i smażę na złoty kolor na średnim ogniu. Cebulę obieram, kroję w plastry i podsmażam na drugiej patelni na łyżce oleju. Usmażone kanie kroję na mniejsze cząstki, przekładam do głębokiej patelni, dodaję zeszkloną cebulę oraz wlewam przecier pomidory. Gotuję całość aż do odparowania części płynu. Kuskus zalewam wrzątkiem. Sos doprawiam do smaku przyprawami, na koniec mieszam z posiekaną natką pietruszki. Na talerz wykładam kuskus, obok wykładam kanie w sosie pomidorowym. Od razu podaję.
Smażone kanie w sosie pomidorowym
Kanie oczyszczam dokładnie, zanurzam w jajku
Smażone kanie w sosie pomidorowym
Następnie kanie panieruje w mące pszennej
Smażone kanie w sosie pomidorowym
Kanie smażę na oliwie na złoty kolor na niewielkim ogniu
Smażone kanie w sosie pomidorowym
Do kani wlewam przecier pomidorowy i duszę do odparowania