WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Smażone krążki cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krążki cukinii smażone bez panierki na oleju, posypane po usmażeniu cukrem pudrem. Można je oczywiście podać również na słono.

Smażone krążki cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone krążki cukinii

 

  • kawałek cukinii aby było ok. 4-5 dużych krążków
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone krążki cukinii

ETAP 1:

Z dużej cukinii odciąć kilka plastrów o grubości ok. 0,5 cm lub ciut grubsze. Obrać każdy kawałek ze skóry i wydrążyć ze środka gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzać porcję oleju i ułożyć część krążków. Smażyć na niezbyt dużym ogniu z obu stron aż krążki będą miękkie i będą usmażone na lekko brązowy kolor.

Po usmażeniu wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Można też podać oprószone solą.

Smażone krążki cukinii
Usmażone krążki cukinii wyjęte na ręcznik
Smażone krążki cukinii
Krążki z cukinii w trakcie smażenia na patelni
Smażone krążki cukinii
Krążki cukinii włożone na rozgrzany olej na patelnię
Smażone krążki cukinii
Plastry cukinii obrane ze skóry i z wydrążonymi gniazdami nasiennymi