Eve Nova

Eve Nova

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Smażone krewetki z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażone krewetki podane z bagietką to smaczna i szybka przystawka na każdą imprezę. Polecam użyć mrożonego groszku, ponieważ jest słodszy i lepszy do dań z patelni.

Smażone krewetki z groszkiem

Składniki:

Smażone krewetki z groszkiem

 

  • 300g mrożonych krewetek Black Tiger
  • 1-1,5 szklanki zielonego mrożonego groszku
  • 3 większe pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1chili bez pestek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • 50ml Koniaku lub Brendy (opcjonalnie białego wina)
  • Cytryna
  • Sól
  • Bagietka

Sposób przygotowania:

Smażone krewetki z groszkiem
PRZYGOTOWANIE: Ugotować mrożony groszek wedle instrukcji na opakowaniu. Do miski z letnią wodą włożyć krewetki do czasu rozmrożenia. Jeśli krewetki są całe, należy je obrać i oczyścić pozostawiając jedynie ogony. Pomidory obrać ze skórki i wydrążyć miąższ, resztę pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać olej z masłem, dodać drobno posiekany czosnek wraz z chili i smażyć ok. pół minuty. Dodać pomidory i dusić na małym ogniu do ich zmięknięcia po czym dodać śmietanę i jogurt. Następnie dorzucamy ugotowany groszek i krewetki, dolewamy brandy/koniak/wino i dusimy wszystko do 5 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodajemy koperku i pietruszki, solimy do smaku i pokrapiamy cytryną. Podawać z kawałkiem bagietki. SMACZNEGO